De bokashi-keten als natuurlijke verbinding tussen land en stad Nature Today
26-5-2018 07:00:00  
Van maaisel uit de buurt de meststof bokashi maken en die toepassen op de bodem van zijn bedrijf. Dat was het idee van Jeroen van der Kooij van biologische rundveehouderij Rust-Hoff in Maasland. Nu gaat hij een volgende stap zetten: mensen uit de stad en uit de regio aan zijn bedrijf en de natuur verbinden door het opzetten van een keten voor bokashi.
[Lees verder...]
De Zandmotor: bouwen met de natuur Nature Today
25-5-2018 12:00:00  
In 2011 legden Rijkswaterstaat en de provincie Zuid-Holland de Zandmotor aan voor de kust tussen Monster en Kijkduin. De Zandmotor is een opgespoten landtong die onze kust beschermt en die inmiddels een thuis is voor veel dieren. Zo vinden schelpen als het nonnetje, verschillende soorten wormen en meeuwen hier een geschikte plek. Op rustige momenten komen er ook zeehonden.
[Lees verder...]
Hooikoortsseizoen piekt vanaf dit weekend; veel graspollen in de lucht verwacht Nature Today
25-5-2018 07:00:00  
Mensen met een graspollenallergie wacht een zware periode, de piek van het graspollenseizoen begint dit weekend. Vanaf zaterdag is het zeer warm, zonnig en droog. Daardoor stijgt de hoeveelheid graspollen in de lucht aanzienlijk. De combinatie met luchtvervuiling verhoogt de kans op klachten. De piekperiode van het graspollenseizoen loopt tot eind juni, maar tot ver in de zomer bloeien grassen.
[Lees verder...]
Automatische camera om insecten te tellen en te herkennen Nature Today
24-5-2018 12:00:00  
Een groep wetenschappers ontwikkelt een geautomatiseerde camera voor het tellen van insecten. Met dit systeem kan 24 uur per dag voor langere tijd op één locatie het aantal aanwezige insecten geteld worden. Hiermee kunnen we op een goedkopere manier dan tot nu toe mogelijk was een indruk krijgen van de Nederlandse insectenfauna.
[Lees verder...]
Marters inventariseren met de Struikrover Nature Today
24-5-2018 07:00:00  
De 'Struikrover' is een speciale buis waarmee marters met een wildcamera gefotografeerd of gefilmd kunnen worden. De methode is opzienbarend omdat we nu voor het eerst alle soorten marters op eenvoudige wijze kunnen volgen. De 'Struikrover' is ontworpen door Matthijs Smaal van Stichting Struikrovers.
[Lees verder...]
Activiteit rondom 5000-soortenjaar nadert kookpunt Nature Today
23-5-2018 13:45:00  
In 2018 werken een groot aantal natuurorganisaties samen om meer dan 5000 soorten te vinden in de Hollandse Duinen. De eerste maanden van het inventarisatiejaar zijn zeer succesvol verlopen; het is nu niet meer de vraag of, maar wanneer we de 5000 soorten gaan halen. In het weekend van 26-27 mei vinden een groot aantal excursies plaats en zal vermoedelijk de 4000-grens worden gepasseerd.
[Lees verder...]
In de Gelderse Poort is de cirkel weer rond Nature Today
23-5-2018 12:00:00  
In natuurgebied de Gelderse Poort bij Nijmegen wordt een dood veulen opgenomen in de natuurlijke kringloop van leven en dood. Het jonge konikpaard is dood geboren en kan niet worden afgevoerd. Het kadaver blijft liggen zodat talloze aaseters zich er te goed aan kunnen doen.
[Lees verder...]
Grindbanken bij Meers tot leven gewekt Nature Today
23-5-2018 09:45:00  
Terwijl op dit moment wordt geschreven aan het Natura 2000-beheerplan voor de Grensmaas, leest Moeder Maas zelf voor uit eigen werk. Afgelopen hoogwaters heeft de Grensmaas zich hier gedragen zoals een grindrivier betaamt. De Grensmaas heeft de grindbanken bij Meers tot leven gewekt!
[Lees verder...]
Gezegend zalmtrio in de Delta Nature Today
23-5-2018 07:00:00  
Tijdens de Week van Ons Water hebben vrijwilligers en belangstellenden in heel Nederland vissen geteld. In de Deltawateren gebeurde dit met een groot sleepnet, een ‘zegen’. De inspanningen zijn beloond, we telden maar liefst drie zeldzame zalmachtigen: houting, zeeforel en spiering! Deze drie soorten hebben allen baat bij een natuurlijke delta met een open verbinding naar zee.
[Lees verder...]
De bijzondere lotgevallen van een steenuilenlegsel Nature Today
23-5-2018 06:00:00  
Het 24 uur per dag met (infrarood)camera’s observeren van broedende vogels levert regelmatig verrassende waarnemingen op. Het webcamproject van Vogelbescherming Nederland Beleef de Lente heeft sinds de start in 2007 voor een groot aantal interessante observaties gezorgd. Zoals een reeks bijzondere gebeurtenissen dit voorjaar, in een steenuilennest in Dongen, Noord-Brabant.
[Lees verder...]
Wolf verblijft al langere tijd in Midden-Drenthe Nature Today
22-5-2018 08:45:00  
Een wolf verblijft sinds enige maanden in natuurgebieden in Midden-Drenthe. Ook rond het Drents-Friese Wold is al enige tijd een wolf aanwezig.
[Lees verder...]
Vogelpootklaver en Gedrongen klaver onder de loep Nature Today
22-5-2018 07:00:00  
Dit voorjaar werd op Terschelling en in de Schoorlse duinen Vogelpootklaver gevonden. Op Terschelling was deze klaver al bijna 25 jaar niet meer gezien. In de vastelandsduinen was de soort al zeker 35 jaar niet meer gespot. Een andere klaversoort, de in 2017 voor het eerst in Nederland waargenomen Gedrongen klaver, blijkt in 2018 zijn opmars voort te zetten.
[Lees verder...]
Lustrum argusvlinders tellen Nature Today
21-5-2018 07:00:00  
Van 25 tot en met 27 mei gaan natuurliefhebbers uit het hele land weer op zoek naar de bedreigde argusvlinder. De Vlinderstichting en Waarneming.nl houden dan voor het vijfde jaar op rij een telweekend. Doet u ook mee?
[Lees verder...]
Na vijf jaar weer een extreem zware algenbloei Nature Today
20-5-2018 07:00:00  
Vijf jaar geleden berichtte Stichting ANEMOON over zware algenbloei. Nu manifesteert dit complexe natuurverschijnsel zich wederom op volle kracht. Sportduikers hebben een enorme hekel aan de algenbloei, lokaal is het zicht nu minder dan twintig centimeter. Het water blijft nog een paar weken extreem troebel. Na het afsterven van de algen ontstaat schuim op het water dat aanspoelt op de stranden.
[Lees verder...]
Cocktail van pesticiden gevonden in boerenzwaluw Nature Today
19-5-2018 07:00:00  
In niet uitgekomen eieren en dode jongen van boerenzwaluwen zijn 14 verschillende bestrijdingsmiddelen tegen insecten, schimmels en onkruiden (pesticiden) gevonden. Er werden middelen gevonden die niet meer in Europa gebruikt mogen worden of nooit zijn toegelaten. Aan de concentraties gaan de boerenzwaluwen niet direct dood, maar de vraag is wat de effecten op hun gezondheid en overleving zijn.
[Lees verder...]