Europees actieplan biodiversiteit grotendeels mislukt, scherpere afspraken noodzakelijk Nature Today
23-5-2019 12:00:00  
De EU ging in 2011 van start met een robuuste strategie die de achteruitgang van de biodiversiteit een halt moest toeroepen. Per 2020 zou de EU aantoonbare stappen hebben gezet naar ecologisch herstel. Uit een analyse van Birdlife International – waarvan Vogelbescherming de Nederlandse partner is – blijkt nu dat daarvan vrijwel niets terecht is gekomen.
[Lees verder...]
Help #egels op weg met de #Egelsnelweg Nature Today
23-5-2019 07:00:00  
Hét geheim om de egel te redden kan weleens in onze eigen tuin liggen. De natuurlijke leefomgeving van de egel krimpt en de druk van predatoren in natuurgebieden wordt groter. Tuinen kunnen als ideale veilige havens voor egels dienen. In het teken van het Jaar van de Egel 2019 lanceert de Egelwerkgroep het project ‘Egelsnelweg’, waarbij tuinen weer opengesteld en geschikt worden voor egels.
[Lees verder...]
Zeldzame vissoorten gevangen op de Waal Nature Today
22-5-2019 16:00:00  
Bij een visserijkundig onderzoek op de Waal bij Tiel zijn op donderdag 9 mei onder meer twee jonge zalmen, enkele rivierprikken en een juveniele houting gevangen. Als vangtuig diende de ankerkuil, een historisch vistuig dat meer dan een eeuw geleden veelvuldig gebruikt werd op de Waal. Doel van de studie is de verspreiding van trekvissoorten in de buurt van ‘langsdammen’ in kaart te brengen.
[Lees verder...]
Trekroutes grauwe franjepoten in kaart gebracht @WURmarine Nature Today
22-5-2019 14:00:00  
Een nieuwe studie toont het trekpatroon van de grauwe franjepoot aan; met zijn 25 tot 40 gram één van de kleinste zeevogels. Slechts drie maanden per jaar komen ze aan land; om te broeden in de Arctis. De westelijke broedvogels laten een spectaculair trekpatroon zien. Ze steken de Atlantische Oceaan over, vliegen over Centraal-Amerika heen en brengen de winter door in de Stille Oceaan.
[Lees verder...]
Environmental DNA als een hulpmiddel voor het monitoren van lionfish Nature Today
22-5-2019 12:00:00  
Onderzoekers van de Universiteit van Indiana en CIEE Bonaire voerden een reeks onderzoeken uit naar een ​​nieuwe methode die gebruik maakt van environmental DNA (eDNA). De methode kan tijd, geld en arbeid besparen in het lionfish-onderzoek. Het onderzoek laat de belangrijke rol zien die eDNA in de toekomst kan spelen voor het monitoren van lionfish en andere moeilijk te vinden soorten.
[Lees verder...]
#Beekmijtertje doet het goed @NedMycVer Nature Today
22-5-2019 07:00:00  
Het aantal plaatsen waar het Beekmijtertje is aangetroffen, is de laatste jaren fors gestegen. Tot 1990 werd dit voorjaarspaddenstoeltje weinig waargenomen in Nederland. Analyse van de waarnemingen in de verspreidingsatlas lijkt er echter op te wijzen dat het crescendo gaat met deze soort.
[Lees verder...]
Utrechtse woningcorporatie verleidt beschermde #vleermuizen om te verkassen @ProvUtrecht Nature Today
21-5-2019 12:00:00  
Jan van der Burg is projectleider bij woningcorporatie Mitros. Samen met nog twaalf collega’s werkt hij aan het planmatig onderhoud van 28.000 woningen en andere gebouwen in Nieuwegein en Utrecht. In zijn werk ontkomen Jan en zijn collega’s niet aan de Wet natuurbescherming. Deze wet beschermt beschermde soorten, zoals vleermuizen en vogels.
[Lees verder...]
Europese verkiezingen: biodiversiteit is hét thema Nature Today
21-5-2019 07:00:00  
We kunnen niet meer om de wereldwijde biodiversiteitscrisis heen. Het knalde deze maand door de media: één miljoen soorten worden in hun voortbestaan bedreigd. Driekwart van de natuur op land en twee derde van die op zee is aangetast. Dit bedreigt niet alleen de soorten en gebieden, maar hele ecosystemen dreigen hierdoor in te storten. Dat vormt een enorm risico voor de mens en onze samenlevingen.
[Lees verder...]
Beekdallandschap De #Gooren wordt in ere hersteld Nature Today
20-5-2019 14:30:00  
Brabants Landschap werkt samen met Waterschap de Dommel en gemeente Hilvarenbeek aan natuur- en landschapsherstel in De Gooren in Hilvarenbeek. Het brengt het zeldzaam geworden beekdallandschap met bijbehorende natuurwaarden terug. De doelstelling is om de herinrichting voor het einde van 2019 af te ronden.
[Lees verder...]
Onderzoekers brengen wereldwijd in kaart hoe bomen, schimmels en bacteriën samenwerken Nature Today
20-5-2019 12:00:00  
In de wirwar van wortels in de bosbodem groeien schimmels en bacteriën die met bomen voedingsstoffen uitruilen tegen koolstof in een grote, wereldwijde marktplaats. Een nieuwe studie heeft op basis van 1,1 miljoen metingen in het bos en 28.000 boomsoorten de meest voorkomende symbiotische relaties in kaart gebracht. De publicatie verscheen op 15 mei 2019 in Nature.
[Lees verder...]
OPINIE: Nederland moet nieuwe richtsnoer bestrijdingsmiddelen actief steunen! Nature Today
20-5-2019 07:00:00  
Dat we te maken hebben met een alarmerende achteruitgang van insecten is inmiddels algemeen bekend. En dat bestrijdingsmiddelen daar een rol bij spelen ook. De vraag is wat we er concreet aan gaan doen om die trend te keren. De stemming voor het nieuwe EU-richtsnoer voor de bijen op de aanstaande EU-vergadering van 20 en 21 mei is daar een belangrijk moment voor. Laat Nederland het actief steunen!
[Lees verder...]
Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging bevestigt wolvenpaar op de Veluwe Nature Today
19-5-2019 20:30:00  
Door nieuw beeldmateriaal is het eerste wolvenpaar van Nederland bevestigd en is er de mogelijkheid dat er deze zomer jonge wolven worden grootgebracht op de Veluwe. Hoewel er sinds de zomer van 2018 weer wolven zijn op de Veluwe was het lange tijd onduidelijk of ze nog bij elkaar zijn en dus of er dit voorjaar jongen geboren kunnen zijn.
[Lees verder...]
#Dunschaal blijkt een al heel lang aanwezige #exoot Nature Today
19-5-2019 07:00:00  
In Nederland leven meerdere schelpdieren uit de familie der dunschalen. De Glanzende dunschaal (Abra nitida) komt voor in de Noordzee in wat dieper water. Eind jaren 80 dook het dier ook op in ondieper water in het Deltagebied. Althans, dat werd aangenomen. Recent onderzoek heeft nu aangetoond dat dit een andere soort is; de Vensterglasschelp (Theora lubrica). Het blijkt een exoot uit o.a. Japan.
[Lees verder...]
Piek hooikoortsseizoen komt eraan Nature Today
18-5-2019 08:00:00  
Voor mensen die allergisch zijn voor graspollen breekt een zware periode aan. Volgens de verwachting van Weeronline, Wageningen University en het Leids Universitair Medisch Centrum begint rond 25 mei de piekperiode van het graspollenseizoen. Tot eind juni is de kans op hooikoortsklachten zeer groot. Daarna neemt de overlast langzaam af, maar tot ver in de zomer zijn er bloeiende grassen.
[Lees verder...]
Nieuwe serie #Natuurrijk op @omroepbrabant Nature Today
18-5-2019 06:00:00  
Maud Hawinkels is vanaf zaterdag 18 mei weer te zien in een nieuwe serie van het ‘net even anders dan anders’ natuurprogramma van Omroep Brabant: Natuurrijk. Het programma is wekelijks te zien om 18:00 uur.
[Lees verder...]