Zwerfafvalophaalregeling zet in op minder plastic soep Nature Today
22-3-2018 07:00:00  
Begin dit jaar ging de landelijke Zwerfafvalophaalregeling (ZOR) van kracht. Deze regeling houdt in dat door derden langs de oevers verzameld afval kosteloos wordt afgevoerd en verwerkt. Rijkswaterstaat wil zo stimuleren dat er meer samenwerkingsverbanden en lokale initiatieven komen die zwerfafval in rivieren en langs oevers verzamelen. Waarom is dit belangrijk?
[Lees verder...]
Jaar van de Huiszwaluw op zoek naar huisvriend Nature Today
21-3-2018 12:00:00  
2018 is het Jaar van de Huiszwaluw. Dat betekent een jaar lang extra publiciteit en onderzoek voor deze prachtige soort. Jip Louwe Kooijmans, stadsvogeldeskundige en huiszwaluwkenner bij Vogelbescherming: “Hoe meer mensen we enthousiast kunnen maken over deze vogel, hoe beter we hem kunnen beschermen.”
[Lees verder...]
Natuurgebied De Zumpe veel natter Nature Today
21-3-2018 07:00:00  
Vorig jaar is het zuidelijk deel van het natuurgebied De Zumpe bij Doetinchem opnieuw ingericht. Deze winter is duidelijk te zien dat het gebied veel natter is geworden. Dat belooft wat voor de toekomst!
[Lees verder...]
Liever vogels dan tegels in de tuin Nature Today
20-3-2018 12:00:00  
95% van de Nederlanders zou meer vogels in de tuin willen, blijkt uit onderzoek door onderzoeksbureau GfK dat deze week is gepubliceerd door Vogelbescherming Nederland. Toch is maar liefst 40% van de tuinen bestraat en doen veel tuineigenaren zo onbewust hun best vogels uit de tuin te weren. Want tegeltuinen zijn als woestijnen voor vogels. Terwijl het zo gemakkelijk anders kan...
[Lees verder...]
Nature Today bestaat 10 jaar; Afgelopen jaar recordaantal bezoekers Nature Today
20-3-2018 07:00:00  
Sinds 20 maart 2008 publiceren biologen dagelijks berichten over actuele ontwikkelingen in de natuur op NatureToday.com (toen nog Natuurbericht.nl). Sindsdien zijn ruim 20 miljoen pagina’s bekeken. Het afgelopen jaar bezocht een recordaantal van ruim 700 duizend mensen de site. Toch kent zo’n 70 procent van de ‘donkergroene’ mensen de site nog niet. Er is dus nog potentie voor groei!
[Lees verder...]
Wolf op ‘niet-bestaande’ grens bij Drenthe Nature Today
19-3-2018 12:30:00  
Woensdag 14 maart 2018 heeft een wolf het oostelijke deel van Drenthe bezocht. Het dier wandelde overdag over akkers in de buurt van Barger-Compascuum. Hierbij heeft deze wolf diverse keren de, in het landschap onzichtbare, landsgrens overgestoken. Om het dier voldoende rust te gunnen is besloten dit bericht met enkele dagen vertraging naar buiten te brengen.
[Lees verder...]
Is deze kou een ramp voor vlinders? Nature Today
19-3-2018 07:00:00  
Na half maart nog zo’n koude periode is bijzonder. Vorige week, toen de temperatuur hoog was en de zon zich regelmatig liet zien, kwamen vele honderden vlinders uit hun winterslaap en werden actief. Worden deze het slachtoffer van deze kou?
[Lees verder...]
Grote grazers en de risico's voor publiek Nature Today
18-3-2018 07:00:00  
De afgelopen tien jaar zijn vijftien ongevallen met publiek en grote grazers in Nederlandse natuurgebieden geregistreerd waarbij een confrontatie leidde tot een behandeling in het ziekenhuis. Vergeleken met het grote aantal bezoekers van begraasde gebieden wordt dat aantal gering genoemd. Dat staat in het onderzoek ‘Grote grazers, aanvaardbare risico’s’.
[Lees verder...]
Koraalrif in zeer goede staat ontdekt bij Saba Nature Today
17-3-2018 10:00:00  
De afgelopen twee weken verkenden onderzoekers de Sababank, een enorme onderzeese berg van 40 bij 60 kilometer bij het piepkleine eilandje Saba in de Caraïbische Zee. Hierbij werd een nog niet eerder bekend koraalrif ontdekt. De onderzoekers hebben nog maar zelden zo'n gezond koraalrif gezien. Het doet denken aan de koraalriffen van vijftig jaar geleden, toen 'bleaching' nog niet bestond.
[Lees verder...]
Alle Nederlandse mierensoorten in kaart gebracht Nature Today
17-3-2018 07:00:00  
Alle bekende mierengegevens zijn bij elkaar gebracht in een verspreidingsatlas die vandaag uitkomt. De vorige mierenatlas stamde uit 2004 en er zijn veel nieuwigheden te melden. Er zijn bijvoorbeeld sindsdien elf nieuwe soorten ontdekt. Het is een fraai overzichtswerk waarbij alle informatie over inheemse, bedreigde en exotische soorten wordt gepresenteerd.
[Lees verder...]
Langgerekte voorlente door kou; voorsprong verdwenen Nature Today
16-3-2018 07:00:00  
De kou in februari en begin maart en de verwachte koude periode in de komende dagen heeft de ontwikkeling in de natuur sterk vertraagd. Van de maand voorsprong in de natuur eind januari is ondanks de zeer warme dagen in de afgelopen week vrijwel niets meer over. Uit de waarnemingen van De Natuurkalender blijkt dat we een zeer langgerekte voorlente meemaken.
[Lees verder...]
Waar zijn de geelvlekheidelibellen gebleven? Nature Today
15-3-2018 12:00:00  
De geelvlekheidelibel lijkt uit Nederland verdwenen. Niet lang geleden vloog deze soort met grote gele vlekken in zijn vleugels, nog regelmatig tussen de andere kleine rode heidelibellen. De laatste jaren is zijn trend sterk gedaald en uit 2017 is er geen enkele zekere waarneming bekend. Waarschijnlijk is veranderend habitat in Oost-Europa door drogere zomers en toegenomen bemesting de oorzaak.
[Lees verder...]
Een grootoorvleermuis onder de snelweg Nature Today
15-3-2018 07:00:00  
Bij onderzoek naar het functioneren van een faunatunnel onder de A12 is in september 2017 een bijzondere gebruiker gefilmd: een gewone grootoorvleermuis. Gewone grootoorvleermuizen zijn gewend om door nauwe ruimtes te vliegen. Het is dan ook niet gek dat het dier de faunatunnel koos om aan de andere kant van de weg te komen. Dat de cameraval hem zo mooi kon 'vangen' is wel bijzonder.
[Lees verder...]
Grote modderkruiper: 'The Movie' Nature Today
14-3-2018 12:00:00  
RAVON doet al jaren onderzoek naar de zeldzame grote modderkruiper. Op basis van deze onderzoeken hebben we inzicht verkregen in de sleutels tot herstel van de leefgebieden van deze mysterieuze moerasbewoner. Benieuwd hoe wij dat doen? Bekijk dan de korte film.
[Lees verder...]
Schorpioenmos verschijnt op Kennemerstrand Nature Today
14-3-2018 07:00:00  
De afgelopen vijftig jaar heeft zich bij IJmuiden door kustaangroei een nieuwe duinvallei met ongekende botanische kwaliteit ontwikkeld. Moeraskartelblad, Stippelzegge, Vlozegge, Slanke gentiaan, Groenknolorchis en Honingorchis zijn anno 2018 enkele natuurparels. Recent werd zelfs het bijna uit Nederland verdwenen Groen schorpioenmos gevonden.
[Lees verder...]