Hoe een volgezogen malariamug ongezien aan zijn slachtoffer ontsnapt Nature Today
23-10-2017 12:00:00  
Malariamuggen hanteren een ingenieuze techniek om zowel heel zachtjes als heel snel bij hun slachtoffer weg te komen. Deze techniek bestaat uit de combinatie van een extra snelle vleugelslag vlak voor opstijgen en het geleidelijk opvoeren van de druk middels hun lange poten. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research en de University of California, Berkeley (USA).
[Lees verder...]
Ook voor vlinders komt de wintertijd Nature Today
23-10-2017 07:00:00  
Komend weekend wordt de klok weer verzet en gaan we naar de ‘wintertijd’. Voor vlinders is de winter een moeilijke periode. Elke soort heeft zijn eigen manier gevonden om die koude tijd te overleven. Sommigen doen dit als ei, rups of pop, maar er zijn er ook die als vlinder overwinteren: soms zelfs bij u in huis.
[Lees verder...]
Twee nieuwe spookkreeften in Nederland Nature Today
22-10-2017 07:00:00  
Nederland is twee soorten spookkreeft rijker. Ze werden ontdekt bij de electriciteitscentrale van Borssele aan de Westerschelde. Beide spookkreeften hadden nog geen Nederlandse naam: voorgesteld worden Bruingevlekte spookkreeft en Gehoornde spookkreeft. De vondst van de Gehoornde spookkreeft was ook de eerste waarneming in Noordwest-Europa. Het is de vraag of ze zich hier kunnen handhaven.
[Lees verder...]
Veel glyfosaat in landbouwgronden: “Verlenging toelating niet verstandig.” Nature Today
20-10-2017 12:00:00  
Glyfosaat is het meest toegepaste herbicide in Europa. Er is discussie over verlengde toelating van dit middel. Deze week publiceerden wetenschappers van Wageningen Universiteit een studie waaruit blijkt dat glyfosaat in bijna 50 procent van de Europese landbouwgronden voorkomt. Via wind en water verspreidt de stof zich verder met mogelijke gevolgen voor biodiversiteit en menselijke gezondheid.
[Lees verder...]
Wat bezielt groene vrijwilligers? Nature Today
20-10-2017 07:00:00  
Groene vrijwilligers: tellers, vertellers en herstellers. Mensen die zich vrijwillig inzetten voor de natuur, in de stad of in het landelijk gebied. Al meer dan honderd jaar. Deze mensen maken zich sterk voor hun omgeving en zijn onmisbaar voor natuur en natuurbeleving in Nederland. Wat drijft hen toch?
[Lees verder...]
Engelse koolmezen hebben langere snavels Nature Today
19-10-2017 20:00:00  
Engelse koolmezen hebben langere snavels dan de Nederlandse. Het verschil van een kleine millimeter is waarschijnlijk het resultaat van de Britse liefde voor het bijvoeren van vogels. Dit blijkt uit genetisch onderzoek van NIOO-KNAW, Wageningen University en vier Britse universiteiten dat morgen gepubliceerd wordt in het grote wetenschappelijke tijdschrift Science.
[Lees verder...]
Wolf op de Veluwe Nature Today
19-10-2017 17:00:00  
Op de Veluwe is een wolf gesignaleerd. Op basis van fotomateriaal hebben experts van Wolven in Nederland en het Lupus Institut uit Duitsland bevestigd dat het inderdaad om een wolf gaat.
[Lees verder...]
Sterke achteruitgang insecten, ook bij Nederlandse dagvlinders Nature Today
19-10-2017 14:00:00  
In 63 beschermde natuurgebieden in Duitsland is sinds 1989 de totale biomassa vliegende insecten met ruim 75 procent afgenomen. Samen met Duitse collega’s publiceerden ecologen van de Radboud Universiteit deze bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE op 18 oktober 2017. Uit het Netwerk Ecologische Monitoring blijkt een vergelijkbare achteruitgang van dagvlinders in Nederland.
[Lees verder...]
Eekhoorns druk met het aanleggen van voedselvoorraden Nature Today
19-10-2017 12:00:00  
Voor eekhoorns zijn de herfstmaanden erg druk. Naast de gebruikelijke activiteiten als eten, hun vacht onderhouden, hun leefgebied tegen ongenode gasten beschermen en hun nest onderhouden en bouwen, moeten de dieren nu ook voedsel verzamelen om de winter door te komen. Eekhoorns houden namelijk geen winterslaap.
[Lees verder...]
Waar liggen de vruchtbaarste percelen voor uw gewas? Nature Today
19-10-2017 10:00:00  
Meer dan 65 procent van het Nederlandse bodemgebruik bestaat uit landbouw. Om inzichtelijk te maken hoe geschikt een bodem is voor bepaalde gewassen, zijn er nu voedsel- en veevoerproductiekaarten beschikbaar op de Atlas Natuurlijk Kapitaal. Met daarin tevens een grove indicatie van de geldelijke opbrengst. We zijn benieuwd wat u van deze kaarten vindt.
[Lees verder...]
Vluchtelingen en geocachers samen voor gentiaanblauwtjes Nature Today
19-10-2017 07:00:00  
Zo’n tachtig mensen staken afgelopen zaterdag op de Strabrechtse heide de handen uit de mouwen. Vluchtelingen uit het asielzoekerscentrum in Budel en geocachers werkten zij aan zij om de heide open te houden. Voor hen stonden de jonge dennenboompjes dicht opeen; achter hen lagen boompjes afgezaagd op de grond. Wat ze achterlieten, was nieuw leefgebied voor onder andere het gentiaanblauwtje.
[Lees verder...]
Eerste gekweekte stekelroggen uitgezet in Oosterschelde Nature Today
18-10-2017 12:00:00  
In de Oosterschelde bij Yerseke zijn voor het eerst gekweekte stekelroggen in de natuur uitgezet. De experimentele uitzet markeert een bijzonder moment. Niet eerder is geprobeerd om met gekweekte roggen natuurlijke populaties te herstellen.
[Lees verder...]
Steeds meer bijeneters Nature Today
18-10-2017 07:00:00  
Het zien van een bijeneter brengt iedereen in vervoering. Die kans wordt steeds groter, want de noordgrens van het broedgebied blijft zich uitbreiden naar het noorden. Maar liefst 800 kilometer in de afgelopen twintig jaar. Nederland blijft voor bijeneters een lastige horde. Dit jaar hebben er vijf paartjes in ons land gebroed. In Duitsland is de rem er echter volledig af met meer dan 2000 paren.
[Lees verder...]
Opmerkelijke toename van de Kammetjesstekelzwam Nature Today
17-10-2017 12:00:00  
Er zijn weinig paddenstoelen die zo tot de verbeelding spreken als de Kammetjesstekelzwam. Op afstand lijken het ronde bollen, maar van dichtbij zie je dat ze geheel uit hangende en in rijen geplaatste stekeltjes bestaan die lijken op breekbaar wit koraal of nijver kantkloswerk. Kammetjesstekelzwammen waren zeer zeldzaam in ons land; sinds 2005 is de soort in opmars.
[Lees verder...]
Kwabaal krijgt kansen in Gelderland Nature Today
17-10-2017 07:00:00  
De kwabaal, de enige kabeljauwachtige in zoet water, heeft in Gelderland nog één populatie en is ook in de rest van West- en Midden-Europa zeldzaam geworden. RAVON heeft daarom op verzoek van de Provincie Gelderland de verspreiding in Gelderland en de kwaliteit van de leefgebieden in beeld gebracht en de noodzakelijke beheer- en herstelmaatregelen beschreven.
[Lees verder...]