Soortmanagementplan voor de #beekprik in #Apeldoorn Nature Today
28-6-2017 10:15:00  
In Apeldoorn wordt al jaren gewerkt aan een beekherstelprogramma. Onderdeel hiervan is het functioneren van de beken als leefgebied voor de beekprik die streng beschermd en kwetsbaar is. Hierbij is niet alleen gekeken naar de beken waar men op korte termijn aan het werk gaat, maar ook naar toekomstige mogelijkheden in aangrenzende beken.
[Lees verder...]
#Mycologen winnen #Lofprijs der Nederlandse Taal Nature Today
28-6-2017 07:00:00  
De Commissie met daarin vertegenwoordigers van Nederlandse en Vlaamse mycologische verenigingen heeft de Lofprijs der Nederlandse Taal gewonnen. Donderdag 15 juni vond in de bovenzaal van Stempels te Haarlem de officiële uitreiking plaats. Eerdere lofprijswinnaars waren Martine Tange, Henk Hofland, Herman Finkers, Lucinda Dirven, Emile van Opstall, Mieke Koenen, Piet Gerbrandy en Filip Devos.
[Lees verder...]
Kleine karekiet start nu nog met broeden Nature Today
27-6-2017 17:00:00  
Kleine karekieten beginnen vaak direct aan een tweede nest als een eerste legsel mislukt. Dat is precies wat we nu zien gebeuren bij de twee beroemdste karekieten van Nederland, te volgen via de Beleef de Lente-camera's van Vogelbescherming. Zij hadden een koekoeksjong in hun nest, dat jammerlijk overboord viel. Maar nu is er goed nieuws: vier eitjes in een nieuw nest!
[Lees verder...]
Opnieuw naderen Duitse wolven de Nederlandse grens Nature Today
27-6-2017 14:30:00  
Op 11 juni 2017 is bij het Duitse Meppen een wolf vastgelegd op een cameraval. Dit is een logisch gevolg van de uitbreiding van wolven in Duitsland en met name in Nedersaksen. Aangezien wolven flinke wandelaars zijn, zou het kunnen dat deze wolf Nederland bezocht heeft of gaat bezoeken.
[Lees verder...]
Code rood: is Nederland voorbereid op grote natuurbranden? Nature Today
27-6-2017 07:00:00  
De aanhoudende droogte en de extreme temperaturen hebben geleid tot het instellen van ‘code oranje’ en ‘code rood’ voor een groot deel van Nederland ten aanzien van het risico van natuurbrand. Afgelopen week zijn er weer verschillende natuurbranden geweest. Zijn bosbranden zoals die in Portugal afgelopen week ook in Nederland mogelijk?
[Lees verder...]
Hulp publiek gezocht voor landelijke zoektocht naar #essen resistent tegen #essentaksterfte Nature Today
26-6-2017 11:00:00  
Door de essentaksterfte blijkt grootschalige kap van de es, een belangrijke boomsoort van ons land, onafwendbaar. Enkel een zeer klein deel van de essen is opgewassen tegen het invasieve vals essenvlieskelkje. Het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland roept de hulp van het publiek in bij de zoektocht naar de nog gezonde essen. Waarnemingen kunnen doorgegeven worden via www.essentaksterfte.nu.
[Lees verder...]
Wat een atalanta's! Nature Today
26-6-2017 09:15:00  
Tijdens de lange fietstochten op Oerol vorige week moesten we om de 50 tot 100 meter stil staan om weer een langstrekkende atalanta in te voeren. De hele dag door vlogen er erg veel noordwaarts. Dat doorgeven is nu extra van belang omdat er dit jaar een groot Europees project is om de trek van de atalanta in kaart te brengen.
[Lees verder...]
#Zwartstreeplieveheersbeestje vestigt zich in Nederland Nature Today
26-6-2017 07:00:00  
Het zwartstreeplieveheersbeestje is een Midden-Europese soort die zich afgelopen jaren voorzichtig lijkt uit te breiden. In 2016 is voor het eerst een klein aantal individuen gevonden in Nederland, in een sparrenbos in Noord-Limburg. In 2017 is de soort op verschillende plekken in Noord-Limburg en Oost-Brabant aangetroffen en het lijkt erop dat ze van plan is om in Nederland te blijven.
[Lees verder...]
Wilde kattenkroost in het #Vijlenerbos #wildekat Nature Today
25-6-2017 07:00:00  
In het Vijlenerbos bij Vaals is een wilde kat met een flink nest van vijf kittens vastgelegd door een wildcamera. Gemiddeld bevat een nest maar 3 tot 4 jongen. Bekijk in dit natuurbericht de bijzondere beelden. In 2014 werden voor het eerst sinds eeuwen weer wilde katten in de vrije natuur in Nederland geboren. Sindsdien is de wilde kat bezig met een opmars.
[Lees verder...]
Soortenlijst Nederlandse Noordzee nu te bekijken Nature Today
24-6-2017 07:00:00  
Nederland telt bijna 1300 meercellige soorten in de Noordzee, waarvan circa 6% exoot is. Dit hebben onderzoekers van Wageningen Marine Research, GiMaRIS en Naturalis Biodiversity Center vastgesteld. Zij hebben een nieuwe soortenlijst opgesteld die digitaal beschikbaar is.
[Lees verder...]
Grote weerschijnvlinder laat zich zien tijdens zomerweer Nature Today
23-6-2017 12:00:00  
Het zonnige zomerweer zorgt voor veel waarnemingen van de grote weerschijnvlinder. Deze week werden meer dan 10 van deze zeldzame dagvlinders gemeld in het Kempen~Broek bij Stramproy en Weert. De grote weerschijnvlinder is een van de soorten in het ‘Wild van Vlinders: herstelplan voor dagvlinders in Zuidoost-Nederland’ van ARK Natuurontwikkeling en De Vlinderstichting.
[Lees verder...]
Warm en droog: zegen of vloek voor vlinders? Nature Today
23-6-2017 07:00:00  
Dagvlinders zijn zonaanbidders en houden van warmte. Ze vlogen dan ook goed de eerste maanden van 2017. Ook momenteel, met het zonnige en warme weer, zijn er veel vlinders te zien. Is dit goed voor de vlinders of zit er ook een keerzijde aan?
[Lees verder...]
Bijzondere slaapmuizenvangst in Bulgarije met behulp van Nederlandse muizenvallen Nature Today
22-6-2017 12:00:00  
De aanwezigheid van één van de zeldzaamste zoogdieren in Europa, de muisslaper of Ognev’s slaapmuis, is na bijna een halve eeuw met zekerheid vastgesteld. Deze soort komt voor zover bekend alleen op de grens van Bulgarije en Turkije voor.
[Lees verder...]
Door droogte minder #muggenoverlast? Meld mate overlast op www.muggenradar.nl Nature Today
22-6-2017 10:00:00  
De hoge temperaturen zijn ideaal voor steekmuggen. De vraag is echter hoe groot de muggenoverlast daadwerkelijk is. Door de droogte zijn er minder broedplaatsen rondom huizen beschikbaar waarin muggen opgroeien. Geeft u op Muggenradar.nl door hoeveel muggenoverlast u ervaart? Verminder overlast door potentiële broedplaatsen waar water in staat minimaal één keer per twee weken leeg te gooien.
[Lees verder...]
Vogelakkers voor akkervogels: laatste strohalm voor kiekendieven in Vlaanderen? Nature Today
22-6-2017 07:00:00  
Het gaat niet goed met onze akkervogels. Innovatieve vogelakkers moeten het tij helpen keren. Zo onder meer op de leemplateaus tussen Hoegaarden en Maastricht; een kansrijk gebied voor raadselachtige soorten als Grauwe Kiekendief en Grauwe Gors. Maar hoeveel kiekendieven en gorzen zitten er überhaupt nog? Kiek 'n Gors-vrijwilligers kwamen er voor het tweede jaar bijeen om dat uit te vogelen.
[Lees verder...]