Nature Talks

Interview Camilla Dreef over vogels
Admin
/ Categorieën: Nature Talks

Interview Camilla Dreef over vogels

Nature Talk over Vogels, door Camilla Dreef | vrijdag 10 februari 2023 | 15:00 uur

‘De interesse is er altijd al geweest, maar ik wist niet dat er zoiets bestond als een vogelaar.’ Camilla Dreef werkt als zelfstandig ecoloog aan onderzoek naar vogels. Een belangrijke stap naar haar huidige passie zette ze tijdens haar bachelor Bèta-gamma met major biologie. Het leek haar wel leuk om met gps data te werken van de kleine mantelmeeuw.  

Na het afronden van haar scriptie wist ze deze soort echter nog niet van een zilvermeeuw te onderscheiden. Daar moest verandering in komen vond ze. Ze kocht haar eerste verrekijker en sindsdien heeft ze heel wat exemplaren door de glazen van een vogelaar mogen aanschouwen. ‘Ik verwonder me elke dag, want als je eenmaal met vogels bezig bent, is er altijd iets bijzonders om je heen aan het gebeuren. Je moet er alleen oog voor krijgen.’  

Vogelverhalen 
Naast het onderzoek houdt Camilla zich ook heel druk bezig met het vertellen van vogelverhalen. Haar verhalen zijn terug te vinden bij onder andere het tv programma Binnenstebuiten en ook haar boek ‘Kwie kwie kwie kwie kwie’, neemt de lezer mee naar buiten. Ver hoef je niet te gaan, want vogels zijn overal te vinden, ook bij jou in de buurt. Hoe je naar vogels moet kijken, dat wil ze je niet vertellen. ‘Vogelkijken is een brede hobby. Of je nu van de ene nieuwe soort naar de andere vliegt, je oren spits voor mooie muziekstukken of graag staat te staren naar het gedrag van een vogel, er is altijd iets te beleven.’ Daarom wil ze de mensen die ze bereikt met haar verhalen niet sturen in hoe ze moeten genieten.  

‘Ik verwonder me elke dag, want als je eenmaal met vogels bezig bent, is er altijd iets bijzonders om je heen aan het gebeuren.’ 

Begin in je eigen tuin of park met vogelen 
Wel zit ze boordevol tips. ‘Als je een beginnend vogelaar bent, is het handig te weten hoe je een goede omschrijving kan geven. Het helpt om te letten op details als de staartvorm, een streep op de vleugel of een wenkbrauw boven zijn oog.’ Ook ziet ze dat beginnende vogelaars al snel te veel willen. Door eerst je eigen tuin of park in je omgeving te bezoeken leer je de algemene soorten en kan je daarna makkelijker nieuwe soorten onderscheiden.  

De kijkers van haar Nature Talk wil ze vooral veel tips meegeven, zodat men daarna zelf deze wonderlijke wereld op eigen manier gaan ontdekken. Ook benieuwd naar haar verhalen? Camilla Dreef neemt je graag mee in de vogelwereld op 13 januari 2023.

Vorig artikel Interview Glenn Lelieveld over zoogdieren
Volgend artikel Doe-tip: Korstmossen
Printen
448
Back To Top