Nature Talks

Interview Glenn Lelieveld over zoogdieren
Admin
/ Categorieën: Nature Talks

Interview Glenn Lelieveld over zoogdieren

Nature Talk 5

Glenn werkt sinds 2017 bij de Zoogdiervereniging, waar hij coördinator is van het Wolvenmeldpunt. Sinds 2010 houd hij zich al bezig met het wolvendossier. Zijn drijfveer hiervoor ligt niet bij het zien en beleven van soorten. Liever zoekt hij het raakvlak tussen maatschappelijke discussies, juridische aspecten en zoogdieren op. “Ik ben een persoon die, daar waar het schuurt juist gaat wrijven. Als mensen zich er oncomfortabel bij voelen is er heel veel mogelijk. Juist als dingen nog onduidelijk zijn of wanneer het onderwerp in de maatschappij speelt, heb je een moment om wat voor de natuur te doen.” Daarom noemt hij zich trots de vergaderecoloog.  

“Ik ben wel een beetje een gekke ecoloog, want ik weet precies waar ik heen moet om een wolf te zien en toch heb ik er nog nooit één in het wild gespot.”

De wolf is een goed voorbeeld van een onderwerp waar nogal wat angsten en onduidelijkheden over spelen in de maatschappij. Natuurlijk zit Glenn daar met zijn mening bovenop. “Het beeld bij gedragingen van dieren is bij mensen vaak heel anders dan de gedragingen van dieren zelf. We projecteren onze eigen manier van denken op de dieren. Wij denken dat het slim is om alleen maar achter die schapen aan te gaan, want dan word je niet zo moe. Maar voor de wolf spelen er hele andere redenen mee om iets wel of niet te doen.” Met dit soort uitspraken probeert Glenn de mens te prikkelen, maar het kan ook geruststellen. “Als we evenveel wolven zouden hebben in ons land als reeën, dan zou iedereen zien dat er niets gebeurd. Het idee van het zien van de wolf is veel enger dan het zien van de wolf zelf.” 

Daarom heeft Glenn de volgende tip aan de kijkers. “Laat je mening thuis als je de natuur in gaat. Ga eens gewoon kijken wat er gebeurt.” En waar stelt hij voor dat we naartoe gaan? “De natuur is overal. Het maakt niet uit waar je naartoe gaat, zolang je de voordeur maar uitstapt. Mensen hebben een raar beeld van dat de natuur alleen in een natuurgebied zit, maar dat is niet zo. De natuur is ook je achtertuin of de stoep waar een plantje doorheen groeit, of een wolf die op de stoep zit te schijten.”  

Dat de natuur overal voorkomt, bewees het filmpje dat binnenkwam bij het wolvenmeldpunt. “Een man uit mijn dorp heeft 5 minuten een wolf gefilmd die bij mij door het dorp liep.” Het is een incident waar zijn collega’s hem allemaal nog hartelijk aan helpen herinneren, want Glenn lag op dat moment op één oor. “Toen ik die ochtend wakker werd, was mijn telefoon ontploft.” Het feest was helemaal compleet op het moment dat Glenn reageerde met: “wacht dat is mijn straat!”

Op 8 februari zal Glenn in zijn Nature Talk de kijker meenemen in het voelen, kijken en beleven van zoogdieren.

     

Vorig artikel Henk-Jan van der Kolk over mossen en korstmossen
Volgend artikel Interview Camilla Dreef over vogels
Printen
519
Back To Top